tiistai 1. marraskuuta 2011

7 000 000 000

YK:n väestörahasto Unfpan arvioi tuoreessa raportissaan, että maapallon väkiluku nousee seitsemään miljardiin lokakuun loppuun mennessä. Se on kymmenen minuutin päästä. Yli 90% todennäköisyydellä tämä seitsemäs miljardis ihminen syntyy kehitysmaahan. Mahdollisesti Nepaliin, johon olemme matkaamassa perjantaina. Täällä yövuorossa, lastenkodilla, tulee lähes harras olo sitä ajatellessa. Siellä se vauva syntyy ja me matkaamme kuin paimenet ikään viemään lahjana apuamme. Toisaalta asetelma myös pikkaisen etoo.
Kuten sanonta kuuluu on antava käsi on aina saavaa ylempänä. Ja vaikka kuinka haluaisi muuta, on kuin onkin se rikas länsimaalainen, vaikka täällä Suomessa tienaisi alle keskipalkan. Kiina-ilmiö nähdään usein pelkästään negatiivisena, kun Suomesta siirtyvät työt halvemman työvoiman maihin. Silloin tulee mieleen toive, että lopulta tämä kehitys on kuitenkin oikeudenmukaista, että kaikki kyllä lopulta tasoittuu. Että kansainväliset tuloerot tulevat kaventumaan jollakin aikavälillä, kiitos globaalin demokratisaation, jonka internet ja vapaa vertaistiedonkulku, on laukaissut.
Kun jossakin juttelimme kavereiden kanssa aiheesta, ettei raha varsinaisesti tuo onnea, huomasimme kumman asian - se ei olekaan se, miten paljon absoluuttisesti tienaamme, vaan se, että toiset tienaavat suhteessa hirvittävästi enemmän, enemmän kuin koskaan pystyvät itse kuluttamaan, mikä tuottaa onnettomuutta maailmaan. Koska raha on valtaa, vinouttaa liika raha liian harvoilla demokratiaa.
Nyt kello on 00:07 ja maailman seitsemäs miljardis ihminen on noin 7minuuttia vanha. Otetaan sen kunniaksi tähän vähän surumieliseen toiveikkuuteen sopiva biisi. Neneh Cherry ja 7 seconds.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti