sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Matkapäiväkirja 16 – Highway to Namche


Tashi Delek Namche Bazarista; sherpojen pääkaupungista.

Aamunkoitteessa kapuajat heräsivät teltoissaan uskomattoman tähtitaivaan vaalentuessa kirkkaaksi ja kirpsakaksi Himalajan aamuksi. Oli opeteltava uudet aamurutiinit; välppäys teltassa vaatii toisenlaista kikkailua ja vuorottelua kuin lodgessa. Osa kiipeilykamoista oli myös tullut meitä Phakdingiin vastaan, ja reput ja kassit saivat lisäystä kypäristä, hakuista ja jumareista.

Aamutee tarjoiltiin kuitenkin totuttuun tapaan suoraan telttaan, ja kun kamat oli kasattu oli aamupalan vuoro. Kahdeksalta paikallisoppaamme Pasang -tuttavallisemmin Pasanen- asettui jonon kärkeen ja toinen paikallisoppaamme Nima kiljaisi iloiseen tyyliinsä: ”Jam jam, mennään! Bistadi, bistadi, hitaasti, ei nopeasti, ei kiirettä!” Ja niin letkamme paarusti läpi Phakdingin ylös Khumbun laaksoa ja kohti sen toisessa päässä siintävää Khumbi Yul Lhata, sherpojen pyhää vuorta, jonka katveessa Namche Bazar sijaitsee. Aurinko alkoi paistaa laakson suuntaisesti ja lämmittää pikkuhiljaa kapuajien jäykkiä jäseniä. Aamuruuhka Everest Highwaylla oli vilkaimmillaan. Kapuajien jonossa kaikuivat huudot: ”Jakkeja!” ”Kantajia!” ”Juoksijoita” ”Japanilaisia!”. Ja me väistelimme jakkien sarvia ja toistemme hakkuja parhaamme mukaan.

Aamupäivä kuljettiin laakson pohjalla siksakaten riippusiltoja pitkin Bhote-joen yli. Lounaan jälkeen alkoi tiukka nousu 2800 metristä 3500 metriin. Tulimme myös Sagarmathan kansallispuiston alueelle, joka on sherpakansan pyhä laakso sekä maailmanperintökohde. Puiston portilla on vierailukeskus, jossa kerrotaan mm. sherpakansasta ja siitä miljoonia vuosia sitten sattuneesta töräyksestä. Portilla on myös hieno ohjeistus vierailijoille:
  1. Refrain from taking life (Vältä elämän riistämistä)
  2. Refrain anger (Vältä vihaa)
  3. Refrain jealousy (Vältä kateutta)
  4. Refrain from offending others (Vältä loukkaamasta muita)
  5. Refrain from taking excessive intoxicants (Vältä liiallista päihdyttävien aineiden käyttöä)
Siinäpä meille kapuajillekin hyviä matkaohjeita -lisäksi oma ohjeemme 6. Älä pöyhkeile.

Maailman korkein ryppy (8848 m)
Parin sadan metrin nousun jälkeen saimme vihdoinkin korvauksen pilvisten päivien pettymyksille, kun mahtava Sagarmatha, tiibetiläisille ja sherpoille Chomolungma (Maailman Jumaläiti), useimmille meistä Mt. Everest (brittiläisen eversti George Everestin mukaan, joka johti kolmiomittauksia joilla selvitettiin, mikä on maailman korkein huippu) näyttäytyi meille yhtä mahtava Lhotse kainalossaan. On se iso ryppy, ja kannattaa nähdä livenä. Pakollisten uusien Facebook-profiilikuvien jälkeen jatkoimme kapuamista kohti Namchea.

Teltoista aukeaa näkymä Namche Bazariin 
ja Kongdelle (6186m)
Parin tunnin jälkeen saavuimme hevosenkengän muotoiseen, kahden jokilaakson risteyskohtaan 3440 metrin korkeuteen, sherpojen pääkaupunkiin. Vielä muutaman kymmenen lisämetrin korkeudella nousi jo pikkuhiljaa telttakylämme leirintäalueelle, ja ilta-aurinko kultasi toisella puolen Thamserkun (6608m) vuoren. Osa porukasta livahti kylille ostamaan harvinaisia herkkuja croissantteja, sipsejä ja viinikumikarkkeja. Illalliseksi saatiin vähintään yhtä harvinaista herkkua -jakinhärkäpihvejä, daalia ja perunacurrya. Huomenna on ensimmäinen lepopäivä sitten Keskikukkuloiden ylityksen aloituksen -tai oikeastaan ensimmäinen lepopäivä kahteen viikkoon, ja se tulee totisesti tarpeeseen. Pääsemme jopa saunaan; herkku, jota tuskin maltamme odottaa.

Kaikki hyvin Himalajalla, terveisiä kotiin.

Kapuaja-Marika (joka lähettää erityisterveiset Raija-koiralle)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti