perjantai 25. marraskuuta 2011

Resedagbok 21: Med Island Peak i skiktet


Island Peak
Rakkaat lukijat, huomenna alkaa kapuajien huipulle nousu, joten seuraava päivitys tulee vasta parin päivän kulutta.

Kära läsare, imorgon börjar kapuanernas ”summit push”, och därför kommer det att dröja några dagar innan nästa blogguppdatering.

Senast jag skrev resedagbok, nämnde jag att andra delen av vårt äventyr skulle börja. Och viket äventyr det visade sig att bli. Som ni säkert redan läst, så gjorde vädret en 45 minuters flygtur till en 6 dagars vandring. Tack vare ändrade planer så fick vi också ”byta berg” från Mera Peak till Island Peak (Imja Tse, 6189 meter).

För drygt två veckor sedan startade vi på vårt ”nya äventyr” från Shivalaya (1770 meter). Det var en häftig känsla att stiga av bussen när vägen sluta och börja gå in i sagolika landskap men himlayas toppar som mål. Första veckan tog oss igenom landskap som kunde vara tagna direkt ur Sagan om Ringer. Där efter tog vi oss in i Khumbu dalen, även vädret började nu klarna upp och kapuanerna kunde njuta av snöklädda 6000 meters toppar.

Men nu till dagens tur.

I förrgår fick vi för första gången syn på den, Island Peak visade sig för oss. Och efter en vilodag i Dingboche (4410m) tog vi oss till Chhukhung (4730m), med Island Peak framför oss hela vägen, omringad av 7000- och 8000-meters toppar. Vi befinner oss i famnen av bl.a. Lhotse (8414 meter), Lhotse Shar (8393 meter) och Ama Dablam (6814 meter).
Klättringsövning

Efter en lungn halvdags vandring till Chhkhung, var det tid för att ta fram och gå igenom vår klättringsutrustningen. I en dammig sandbacke, under Lhotses magnifika sydvägg, fick vi öva användning av bl.a. ascender och att reppellera.

Men nu är det mat och vila som gäller, för alla krafter behövs nu när höjden börjar görja sig kännd. Imorgon bär det åt mot Base Camp, och kapuande mot Island Peaks topp kan börja.

Hälsningar till alla nära och kära, var ni nu befinner er.

Ajo, grattis mami och skrutt på födelsedagen :)

2 kommenttia:

  1. Säästän täällä energiaa koko viikonlopun sitkeästi soffalla maaten, jotta sitä riittäisi teille huippuelämykseen!
    Terveisiä meiltä kaikilta!
    Anne the Mountain

    VastaaPoista
  2. Härligt - ha en fantastisk tur till toppen!! Å mor tackar för hälsningarna (tror jag;).

    VastaaPoista