maanantai 16. toukokuuta 2011

Pieniä tekoja

Kävin äitienpäivänä Turussa katsomassa kaksi lyhytelokuvaa "Unohdettu elämä" -elokuvafestivaaleilla. Kyseessä on Suomen Punaisen Ristin vuonna 2010 käynnistynyt humanitaarinen elokuvafestivaali maailman unohdetuille.
Tuo äitienpäivän näytös oli Amnesty Internationalin erikoisnäytös, ja lyhytelokuvissa "The Invisibles" ja "Barzackh" käsiteltiin eri puolilla maailmaa, Meksikossa ja Tsetseniassa, tapahtuvia kidnappauksia ja katoamisia.

Festivaalin käsiohjelmassa kansanedustaja Pekka Haavisto, joka vieraili festivaalilla myös luennoimassa aiheesta "Siviilit ja sota", pohti avun antamista ja vastaanottamista. Sitä, miten tärkeä vaikkapa pakolaiseirillä on pressu tai vesikanisteri, ja miten tärkeää on avun saajalle mahdollisuus kiittää avun antajaa. "Kiitoksia sinne Eurooppaan!", hänelle sanoi Darfurin pakolaisileirillä nainen, joka oli saanut EU:lta sinisen pressun ja tehnyt siitä perheelleen kodin.

Haavisto pohtii sitä, miten vaikealta tuntui ottaa kiitos vastaan niin pienestä. Olisiko pressusta naiselle ja hänen perheelleen mitään hyötyä, kun rankkasateet ja tulvat taas iskisivät pakolaisleiriin? Toisaalta, hän sanoo, onhan niitäkin, jotka eivät lahjoittaisi edes sitä pressua, niitä, jotka sanovat ettei siitä ole mitään hyötyä. Niitä, jotka sanovat että lahjoittaisivat kyllä mutta kun eivät tiedä mihin rahat menevät.

Me KAPUAlaiset tiedämme tarkkaan, mihin KAPUAan lahjoitetut varat menevät. Ne menevät biokaasu-uuneihin, metsäkäytäviin ja uuden metsän istutukseen; seksuaaliterveysvalistukseen ja terveyspalveluiden saavuttamiseen, muun muassa. Ja me KAPUAjat menemme omilla varoillamme, emme keräysvaroilla, katsomaan mihin nuo lahjoitukset ovat päätyneet, mitä niillä on saatu aikaan ja mitä ne Nepalissa merkitsevät paikallisille. Lupaamme myös tuoda terveiset ja kiitokset Eurooppaan jos niitä meille halutaan antaa lähetettäväksi. Jokainen teko, pienikin, voi olla tarvitsevalle tärkeä. Jopa elintärkeä.

Marika-kapuaja

P.S. Koska elokuvalla on minuun usein niin vahva vaikutus, niin ajattelin että ehkä sillä on muihinkin. Järjestän kesän ja syksyn aikana KAPUA-iltoja "A small act"-dokumenttielokuvan ympärille. Tuo elokuva kertoo siitä miten yhden ihmisen pienellä teolla voi olla suuri vaikutus toisen ihmisen -tai monen- elämään. Tämä on minun pieni tekoni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti