sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Kilpailua Afrikan luonnonvaroista

Kiinalaiset ovat tekemässä maihinnousua Afrikkaan. He ovat rakentaneet teiden lisäksi julkisia rakennuksia mm. Malawiin. Kiina on sijoittanut viime vuosina valtavia summia moniin muihinkin Afrikan maihin. Luonnonvaroista käydään yhä ankarampaa kilpailua. Malawin uraani kiinnostaa kiinalaisia ja läntisen naapurimaan Sambian kupari- ja hiilikaivosten lisäksi Kiina on investoinut muutamiin Afrikan maihin rautamalmin ja muiden mineraalien hankkimiseksi. Lisäksi Kiina pumppaa öljyä paristakin maasta. Kiinan lisäksi jotkut muutkin Aasian sekä Persianlahden maat ovat etsineet viljelysmaita eri puolilta Afrikkaa, näin myös Malawista.

Mitä vaikutuksia näillä toimilla on kyseisiin maihin? Onko muita positiivisia vaikutuksia kuin että kiinalaisyritykset työllistävät ja tuovat sijoituksiensa muodossa valuuttavarantoja maahan? Nouseeko elintaso! Entä negatiiviset seuraukset? Kiinalaisvaltaa vastaan on noustu kapinoimaan mm. Sambian kaivoksilla. Sambialaisten mielestä maa on jo myyty kiinalaisille. Palkat ovat mitättömän pienet, noin 40 euroa kuukaudessa, mutta onko vaihtoehtoa, jos toisessa vaakakupissa on työttömyys ilman minkäänlaista tuloa.

Miten tuleekaan muuttumaan Malawi? Kuka sitä hallitsee, kuka omistaa maan, onko malawilaisilla sananvaltaa oman maansa asioissa! Häviääkö sieltä se aitous, jonka mekin matkamme aikana koimme ja vaistosimme, tämän kaiken seurauksena! Onko Malawikin kohta yksi maa sellaisten maiden joukossa, josta alkuperäisyys on kadonnut! Haluaisin olla kymmenen vuoden kuluttua näkemässä malawilaiset omassa kulttuurissaan ja elinympäristössään yhtä iloisina, mutta vauraampina kuin nyt, en sitä maata, miksi muiden valtioiden maihinnousu sen mahdollisesti muuttaa. Tietenkin kehitystä pitää tapahtua, mutta maan kansalaisten omilla ehdoilla!

Kymen Sanomien toimittajalle sanoin viime talvena, että toivon Malawin koskettavan minua! Ja näin se todella teki!

Päivi

3 kommenttia:

  1. Vaikea ja pelottava asia! Nopeat syövät hitaat!Juuriani unohtamatta olen suruissani lukenut uutisia Sotkamon Talvivaarasta, missä rahan ääni puhuu!Missä ihmisen ja luonnon ääni hukkuu koneitten meluun! Seuraavia valtauksia pelätään Tuhkakylällä ja erityisen luonnonkauniilla Naapurinvaaralla! Vaakakupin toisella puolen ovat tietenkin arvokkaat työpaikat, mutta kuinka pitkäksi ajaksi? Siihen mennessä kuitenkin luono ehditään raiskata, jos markkinvoimat muuttuvat ja koneet pysäytetään! Malawissakin vallassa oleva presidentti pitää valtaa itse perustamallaan puolueella, jolla on 192 parlamenttipaikasta 113. Näin Wikipedia!

    VastaaPoista
  2. Suuria kysymyksiä ja hyvin aiheellisia. Yllämainitun Kiinan toimet yleensäkin kehitysmaissa rinnastetaan jopa Eurooppalaisten siirtomaavaltaan aikanaan Afrikassa.
    Tuovat paljon hyvää kyllä, mutta onko kehitys kestävää?
    Tähän kysymykseen sain yhden vastauksen tilaisuudessa, jossa oli ilo kuulla erästä Aasian kauppaan erittäin hyvin perehtynyttä puhujaa. Hän kertoi eräästä tapauksesta liittyen teenviljelyyn, jossa oli hämmästelty sitä kuinka paljon Kiinalainen yhtiö maksoi teestä tuottajalle ja kuinka hyvät olot työntekijöillä oli. VAstauksena hämmästelyyn Kiinalaiset olivat kertoneet, että on kaikkien etu saada elintasoa ja ostovoimaa myös kehitysmaihin - se avaa lisää vientimahdollisuuksia Kiinalle. Ei ole siis kannattavaa vain riistää, vaan on kannattavampaa pitkällä tähtäimellä luoda potentiaalia ja mahdollisuuksia.

    Vaikka esim. ihmisoikeusasiat ovatkin iso kysymysmerkki Kiinassa, on heidän kauppatavassaan ja kehityksessään myös paljon oikeansuuntaista toimintaa.

    VastaaPoista
  3. Hyviä kommentteja ja ajatuksia. On totta, että kiinalaiset ovat niin näkyvästi esillä Afrikassa, ettei ilmiötä voi olla huomaamatta. Minkälaisia vaikutuksia tällä sitten on - varmasti hyviä ja huonoja, ja ajan kanssa näemme mihin suuntaan kehitys menee.

    Hyvä esimerkki Kiinan ja Afrikan välisestä yhteistyöstä osui tänään silmiin; kiinalaisten lääkärilaiva hoitaa potilaita ilmaiseksi Afrikan rannikolla: http://global.finland.fi/public/default.aspx?contentid=204550 Hienoa!

    VastaaPoista