tiistai 23. helmikuuta 2010

Malawi - Africa for Beginners?

Pyryttää, pakastaa, paukkuu, junaliikenne tökkii ja ihmiset voivat oikein porukalla päivitellä, että tämmöstäkö se talvi oli ennen vanhaan vai ollaanko nyt menossa kohti jääkautta. Ja entäs se ilmastonmuutos? Pitikö sen tällaisena näyttäytyä?
Kaiken tämän keskellä maa nimeltä Malawi eteläisessä Afrikassa tuntuu kaukaiselta pikku helmeltä. Värikkäältä, kiehtovalta, hurjalta. Malawista käytetään muun muassa nimityksiä ”The Land of the Lake” ”The Warm Heart of Africa” ja ”Africa for Beginners”. Omat Afrikan alkeeni olen suorittanut jo muutama vuosi sitten parin kuukauden pestillä Senegalissa ja Gambiassa. Mutta ei kai kukaan voi väittää tuntevansa koko valtavaa mannerta muutaman maan perusteella? Yhtä päätöntä kuin vetää maantieteellisiä johtopäätöksiä Afrikan tähti -pelin pohjalta. Kulttuurien kirjo mantereella on valtaisa, joten naiivin innokkaana noviisina lähestyn minäkin Malawi-haastetta. Miltä näyttää Sapitwa, Mulanje-vuoren korkein huippu? Kuinka kylmiä ovat yöt telttamajoituksessa? Minkälaista on veneillä Shire-joella, jota pitkin tutkimusmatkailija David Livingstonekin aikoinaan seilasi? Miltä kuulostaa malawilaislasten nauru? Kiinnostavaa on nähdä tropiikin savusauna lungwenalaiseen tapaan (tarina kertoo, että se toimisi tällä hetkellä polkupyörävarastona tai mahdollisesti jopa kanalana; en malta odottaa!) ja paikallisten lasten teatteriesitys.
Synnytyssairaalaan tutustuminen tulee olemaan yksi tärkeimmistä – ja varmasti myös liikuttavimmista hetkistä matkallamme. Malawin äitiyskuolleisuus on maailman korkeimpia. Lähes joka 15. malawilaisäiti kuolee raskauteen tai synnytykseen. On todella hienoa olla mukana tällaisessa projektissa, joka kerää varoja yhteen maailman köyhimmistä maista. Helmikuun ratoksi voisin tehdä kinosten keskellä sinnittelevässä Suomessa vaikkapa ambulanssin lumesta. Oikean ambulanssin haluaisin nähdä kiitävän Mangochin savisilla teillä jo ensi syksynä.
Tällä hetkellä Lilongwe, Lungwena ja Liwonde menevät niminä vielä helposti sekaisin, mutta jo muutaman kuukauden päästä olen käynyt niissä jokaisessa ja osaan ulkoa, mikä niistä on luonnonpuisto, mikä Malawin pääkaupunki ja mikä projektikohteemme. Kuinkas moni osaisi vastata?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti