keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Voiko yksi ihminen muuttaa maailmaa paremmaksi..?


Namaste kaikille! Ensimmäinen Kapua -tapaaminen takana ja täytyy myöntää että tänä(kin) vuonna on upea ryhmä koossa. Nauru raikasi jo heti ensimmäisenä päivänä ja innostuneisuus sekä sitoutuminen tähän projektiin loisti kaikkien silmistä. En malta odottaa seuraavia tapaamisia ja tietenkin itse Nepalin matkaa. Mutta voiko yksi ihminen täällä pohjolassa muuttaa maailmaa paremmaksi..? Ja millainen maa on tämä Nepal jonka hyväksi me oikein keräämme varoja?


Nepal on hieman Kreikkaa suurempi vuoristoinen maa Himalajalla Kiinan ja Intian välissä. Asukasluku on vähän alle 30 miljoonaa, pääkaupunki Kathmandussa asuu noin kolme miljoonaa ihmistä. Valuuttana toimii Nepalin rupia ( 1 euro = noin 105 rupiaa). Viralliset kielet ovat nepali ja englanti mutta heimokieliä on jopa 125 kappaletta. Pääuskonnot ovat hindulaisuus ja budhalaisuus, näiden lisäksi Nepalissa on muslimeja ja kristityjä. Ja tiesittekö tätä faktaa, että Nepalin lippu on ainoa lippu maailmassa joka ei ole suorakaiteen muotoinen..?! Nepal oli kuningaskunta 240 vuoden ajan aina vuoteen 2008 asti jolloin reilun kymmenen vuoden sisällissodan jälkeen Nepalista tuli demokraattinen liittotasavalta presidenttinään Dr. Ram Baran Yadav. Silmiä hivelevä luonto ja ikivanhat temppelit ovat houkutelleet turisteja ja trekkaajia Nepaliin aina 1950-luvulta asti jolloin maa avasi rajansa ulkopuolisille. Tänä vuonna Nepalissa viettetään turismin teemavuotta, joten kaikki matkailun parissa työskentelevät pyrkivät tarjoamaan maahantulijoille parastaan.


Mutta miksi Nepal tarvitsee apuamme? Köyhyys on yksi syy; jopa 82% nepalilaisista elää alle kahdella dollarilla per päivä jonka vuoksi noin puolet maan asukkaista kärsii aliravitsemuksesta. Toinen syy on koulutus; vain noin 50% aikuisista ovat lukutaitoisia. Osa lapsista ei edelleenkään pääse kouluun tai joutuu keskeyttämään sen jo aikaisessa vaiheessa. Kolmas syy onkin lapset; tuhansia lapsia joutuu elämään kaduilla ja/tai työskentelemään epäinhimillisissä oloissa. Joka päivä noin parikymmentä lasta myydään orjiksi. Neljäs syy on luonto; liiallisen väestönkasvun vuoksi luonto on ylikuormittunut. Ihmiset ovat samalla kuitenkin erittäin riipuvaisia luonnonvaroista.


Alussa kysyin, että voiko yksi ihminen muuttaa maailmaa... Katsoin muutama vuosi sitten yhtä TV-sarjaa, jonka idea oli se, että kaikki maailman ihmiset linkittyvät toisiinsa maksimissaan kuudella "lenkillä". Esimerkiksi ystäväni on vieraillut Barack Obaman luona joten teoriassa minä linkityn Yhdysvaltain presidenttiin vain yhdellä lenkillä!? Samalla tavalla me Kapua -projektiin osallistuvat olemme jo linkittyneet avustuskohteemme ihmisiin vaikka emme ole vielä edes tavanneet heitä...ja myös kaikki ystävämme...toisin sanoen me olemme yhtä suurta perhettä täällä maapallolla!? :) Siksi uskon vahvasti, että yksi ihminen voi muuttaa maailmaa paremmaksi. Kapua -projektissa meitä on 15 perustallaajaa, joka uskoo samoin....miettikääpäs sitä muutosvoimaa!? ;)


WWF ja Väestöliito tukevat upeasti toisiaan tänä vuonna Nepalissa alkaneessa projektissa. Oikeanlaisen koulutuksen ja varojen suuntaamisen avulla luonnonvarojen käyttö muuttuu kestäväksi ja ihmiset tulevat toimeen olemassaolevien luonnonvarojen kanssa. Tavoitetta tukee perhesuunnittelu ja terveyspalvelujen saatavuuden parantaminen. Nämä yhdessä vähentävät köyhyyttä mikä taas puolestaan vahvistaa kestävää kehitystä. Näin kahden eri järjestön yhteishanke vahvistaa itse itseään. Siksi minä Kapuan...Kapua sinäkin! =)


Tsemppiä kevääseen Kapua -toverini! =)


Sipa-Kapuaja


lähteet:

Lonely Planet Nepal 2010

Suomen Suurlähetystö, Kathmandu

Pia Perkiö: Askel kerrallaan- kestävää kehitystä Nepalissa (2010)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti