Samalla kun tänään odottelin bussia Helsingin jäähallin edessä, meni ohiteseni ihmisiä sExhibition-messuille. He olivat vappuisen hyväntuulisia ja seksikkäästi pukeutuneita ja vaikuttivat kaikki tyytyväisiltä ja onnellisilta suhteessa omaan seksuaalisuuteensa. Mietin silloin miten eri asioista me puhummekaan, kun puhumme seksuaalioikeuksien toteutumisesta Suomessa taikka Nepalissa. Suomessa saatamme ajatella seksuaalioikeuksina esimerkiksi pornografian vapautta sensuurista taikka samaa sukupuolta olevien parien oikeutta kirkon vihkimiseen. Nepalissa taas käsitellään sitä, onko nuorilla oikeus edes saada asiallista tietoa seksuaalisuudesta, valita itse kumppaninsa taikka päättää lasten hankinnasta.
Seksuaalioikeudet ovat kuitenkin osa ihmisoikeussopimuksista johdettuja perusoikeuksia, jotka koskettavat kaikkia maailman ihmisiä. Ne ovat yhtäläiset ja jakamattomat, lyhyemmin voisi sanoa jopa pyhät. Kuitenkaan vain harva länsimaiden ulkopuolella asuva, varsinkaan alempaan tuloluokkaan kuuluva, erityisesti tyttö tai nainen, käytännössä nauttii näistä oikeuksistaan täysin. Monet tekijät, joita mm. Kapuan rahoittamalla WWF:n ja Väestöliiton projektilla Nepalissa pyritään liennyttämään, vaikeuttavat näiden perusoikeuksien toteutumista; köyhyys ja kouluttamattomuus etunenässä.
Mitä nämä seksuaalioikeudet sitten ovat? Monet kansainväliset järjestöt ovat kirjanneet seksuaalioikeuksia omiin peruskirjoihinsa ja julistuksiinsa, pääpiirteittäin ne noudattelevat toisiaan, joskin jotkin kohdat ovat toki muuttuneetkin ajan saatossa. Maailman terveysjärjestön WHO:n v.2002 ilmestyneet seksuaalioikeudet, joihin mm.Väestöliitto on sitoutunut, ovat seuraavat:
Kaikilla ihmisillä kaikkialla on oikeus - vapaana pakottamisesta, riistosta ja väkivallasta:
- parhaaseen saavutettavissa olevaan terveydentilaan suhteessa seksuaalisuuteen, mukaan luettuna seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluiden saatavuus
- hakea, vastaanottaa ja levittää seksuaalisuuteen liittyviä tietoja
- seksuaaliopetukseen ja –valistukseen
- kehon koskemattomuuden kunnioitukseen
- kumppanin valintaan
- päätöksentekoon, onko seksuaalisesti aktiivinen vai ei
- yhteiseen tahtoon perustuviin seksuaalisiin suhteisiin
- yhteiseen tahtoon perustuviin avioliittoihin
- päätökseen, haluaako yleensä ja milloin haluaa hankkia lapsia
- tavoitella tyydyttävää, turvallista ja nautinnollista seksuaalielämää