keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Pylpyrät ja väkäset

Kuvittele, ettet kykene lukemaan etkä siten myöskään kirjoittamaan! Elät hämmentävässä maailmassa, missä kirjaimet ovat merkityksettömiä pylpyröitä, ongenkoukkuja muistuttavia väkäsiä, ylös alas viskeltyjä pylväitä tai niiden pätkiä, pilkkuja päällä, poikkiviivaa keskellä, vierekkäin aseteltuina kuin hataraa risuaitaa vaan tämä aitapa on joka puolella estämässä sinua pääsemästä oman elämäsi parempaan hallintaan.

Tuskin lohduttaa kuulla, että maailmassa joka kuudes aikuinen on samanlainen pylpyröiden ihmettelijä, jakaa kanssasi samaa taidottomuutta. Naisena et saa lisälohtua siitäkään, kun kuulet enemmistön heistä olevan kanssasisariasi. Yllätytkö lievästi, että myös teollisuusmaissa on huomattavan paljon risuaidan vankeja, Euroopassakin yhdeksän miljoonaa? Nepalissa, meille yhä läheisemmäksi käyvässä maassa miehistä kaksi kolmesta mutta naisista vain joka kolmas osaa lukea. Näin siitäkin huolimatta, että jokainen lukutaitoinen nainen merkitsee voittoa köyhyydestä. Lukutaito muuttaa naisten itsensä lisäksi heidän perheittensä ja yhteisöjensä elämää. Naisista tulee taloudellisesti itsenäisempiä ja sitä kautta yhteiskunnallisesti aktiivisempia vaikuttajia. Lukutaitoiset naiset lähettävät lapsensa, erityisesti tyttärensä, kouluun. Hyvä tuottaa uutta hyvää.

Ei siitä ihan kohtuuttoman kauaa ole, kun kotomaamme Jukolan jullikat säntäsivät haarapusseineen lukkarin lukemaan pakottavaa kouraa pakoon. Omaehtoinen valinta se heiltä oli. Yksi veljeksistä ymmärsi kuitenkin jo siinä vaiheessa, että lukemisen taidossa olisi heidän ihmisarvonsa ja kunniansa alku. Tänä päivänä olemme edenneet A-p-c-kirjan tankkaamisesta PISA-tutkimusten kärkimaaksi.

Ihmisarvon ja kunnian alku, sanoi Aapo. Niinpä! On käsittämätöntä ja häpeällistä, että lukutaidottomuutta ei ole onnistuttu poistamaan maailmasta. Se aiheuttaa satojen miljoonien aikuisten syrjäytymisen ja hidastaa yleensäkin köyhyyden vähentämistä. Aikuisten lukutaidottomuuden ohella on syytä muistaa niitä sataa miljoonaa lasta, jotka eivät pääse osallisiksi perusopetuksesta.

Jos sinun pitäisi luopua joistakin elämäsi aikana hankituista taidoistasi, saisiko kaikki muut mennä, mutta luku- ja kirjoitustaidosta pitäisit viimeiseen asti kiinni? Minä ainakin, sillä niin arvokas se on.

Kirjoitti Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti