maanantai 13. joulukuuta 2010

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi

Kehitysmaissa Malaria tappaa jonkun puolen minuutin välein, eli n. 3000 henkeä päivässä, yli miljoona vuodessa ja valtaosa kuolleista on alle viisivuotiaita Afrikkalaislapsia.

Tummanpuhuvaa faktaa, koska nämä ihmishenget olisivat suurimmalta osin säästettävissä jos vain halua olisi.

Lähdetäämpä liikkeelle. Jatkuva lääkitys on käytännössä mahdoton, mutta miten lääkitys jo sairastuneille? Se olisi täysin mahdollista erittäin edullisesti. Lääkeyhtiöiden intresseissä tämä ei kuitenkaan ole, sillä lääkkeet on suunnattu maksukykyisille ja halvat lääkkeet eivät ole bisnestä, vaikka niitäkin on olemassa. Poikkeuskin on, yksi suuri lääkeyhtiö on tuomassa markkinoille malarialääkkeen, jota valmistetaan omakustannushintaan eikä sitä patentoida. Tällaisen lääkkeen hinta tulee olemaan lapselle 30-35 senttiä / kuuri ja aikuiselle vähän enemmän.
Miksi vasta nyt ja miksi vain yksi firma?

Vastaus on yksinkertainen. Maailman terveydenhoidon ja lääketutkimuksen varoista suunnataan 90% tauteihin, jotka uhkaavat rikkainta 10% maailman väestöstä. Lääkemarkkinoista 85% on Euroopassa, Japanissa ja Pohjois-Amerikassa. Yhtiöitä ei oikeasti kiinnosta tämän alueen ulkopuolinen toiminta, sieltä ei saa rahaa – vaikka juuri siellä saisi parhaan hyödyn halvimmalla. Mitä oikeasti tuntuisi muutaman miljoonan lääkkeet vaikka omakustanteisena firmoille, joidenka liikevaihto on kymmeniä miljardeja euroja?

HIV on toinen suuri ongelma, mutta koska se on rikkaan työssäkäyvän tauti länsimaissa, on sen tutkimukseen sekä lääkekehitykseen laitettu rahaa satatuhatta kertaa enemmän kuin kaikkiin trooppisiin tauteihin yhteensä – ja tuloksia on saatu.

Mitäpä sikainfluenssa, joka taas otsikoissa pyörii. Heti kun siitä vähän tuli viestiä, oli maailma hysterian partaalla ja rahaa riitti tutkimukseen ja lääkkeiden kehittämiseen – koska tauti uhkasi teollisuusmaiden talouskasvua. Taudin vakavuudestakaan ei niin näyttöä ole, mutta se on taas eri juttu, pääasia että kauppa käy.
Suomeen rokotteita ko. tautiin ostettiin 45 miljoonalla eurolla, joista iso osa heitetään nyt roskiin.
Mutta mitä esim. tuolla 45 miljoonalla saisi?
Vaikka vain 150.000.000 malarialääkitystä sairastuneille lapsille…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti