maanantai 29. marraskuuta 2010

Maailman AIDS- päivää vietetään keskiviikkona


Maailman Aids-päivän tarkoitus on muistuttaa ongelmasta, lisätä tietoisuutta HIV:stä ja kannustaa taudin vastaiseen taisteluun. Maalmassa on yli 33 miljoonaa HIV-tartunnan saanutta. Suurin osa heistä asuu Afrikassa. Tauti on pitkään ollut tabu, mutta nykyisin monet Afrikan valtion johtajat, myös Malawin, tunnustavat taudin. Malawin väkiluku on 14 miljoonaa, heistä lähes miljoona on HIV-positiivistia. Aids on johtava kuolinsyy aikuisilla Malawissa, jossa eliniänodote on vain 43 vuotta.

Malawin hallitus on viime vuosina käyttänyt resursseja Aids-epidemian leviämisen estämiseen. Maan hallitus, kansainväliset rahoittajat ja avustusjärjestöt ovat kiitettävästi pyrkineet lisäämään Aidsiin sairastuneiden hoitoon pääsyä ja parantaneet ehkäisyä. Kuitenkin himillisten ja taloudellisten resurssien puute haittavat HIV:n vastaisen työn etenemistä.

HIV:n leviäminen äidistä lapseen

Viime vuosina Malawissa on pyritty estämään HIV-infektion siirtymistä äidistä lapseen. Vuodesta 2004 lähtien maa on lisännyt HIV-testausta raskaana oleville naisille. HIV-testausta tarjotaan äitiysneuvoloissa ja sairaaloissa. Testejä tarvitaan paljon ja niistä sekä koulutetusta henkilökunnasta on pula. Monet eivät myöskään mene testeihin, koska pelkäävät leimautumista ja syrjintää.

Sukupuolten eriarvoisuus

HIV: n levinneisyys on suurempi 15­-49-vuotiailla naisilla (13,3 %) kuin miehillä (10,2 %). Malawin naiset ovat sosiaalisesti ja taloudellisesti miesten armoilla. Miehet harrastavat seksiä useiden kumppaneiden kanssa ja naiset ovat siinä asemassa, että he ovat voimattomia vaatimaan kondomin käyttöä. Lähes joka viides 15-19-vuotiaista nuorista naisista ovat kokeneet pakottamista ja väkivaltaa ensimmäisessä seksuaalisessa kokemuksessa. Monet naiset eivät voi koskaan kieltäytyä seksistä ja kokevat seksuaalista hyväksikäyttöä. Malawissa on myös seksiin liittyviä rituaaleja, jotka nykyisin on tuomittu. Kuitenkaan perinteestä, joka on jatkunut sukupolvien ajan, luopuminen ei etene nopeasti varsinkaan maaseudulla.

Naisiin kohdistuva väkivalta on tuoreen tutkimuksen mukaan Etelä-Afrikassa yhä yleisempää. Etelä-Afrikan vauraimmassa maakunnassa tehdyssä kyselyssä 37 prosenttia miehistä kertoi raiskanneensa joskus naisen tai tytön.


Väestöliitto on kouluttanut Malawissa paikallisia HIV:n vastaiseen työhön.

Tue AIDSin vastaista työtä Malawissa Kapua- keräyksen avulla.

Kaarina- kapuaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti