torstai 30. syyskuuta 2010

30.9.2010

Sirun, Sirjan ja Sorjan päivän aamu oli kirkas ja lupaili lämmintä pyöräilypäivää, joka oli toinen päivän pääteemoista - toinen oli Namalakan kylätapahtumaan osallistuminen. Ei voi valittaa niinkuin eräs laulunikkari ”Mulle ei koskaan tapahdu mitään”! Aamupalakin oli puolta tuntia aikaisemmin valmis.. ilmankos jotkut olivat heränneet aamuöiseen puiden sahaukseen. Oltiin siis valmiina starttaamaan, mutta poliisiautoa ei kuulunut eikä näkynyt - syyksi selvisi renkaan puhkeaminen matkalla majapaikkaamme - saimme luvan lähteä matkaan neljän auton saattueessa. Olimme jälleen huomiota herättävä näky ja joka puolelta väkeä tuli vilkuttamaan meille tervehdyksiä.

Ensimmäset 7 km sujuivat vauhdikkaaasti myötätuulessa. Hiekkatiellä alkoivatkin sitten pienet kommellukset: Tie oli tiemestarin tiheää kiharaa ja tien laidat paksua pehmeää hiekkaa, joka teki yhdelle jos toisellekin tasapainohäiriöitä. Yksi kupsahti ojan penkalle, toinen sai naarmun polveen, yhdestä pyörästä tipahti kettingit ja yksi kypärä hajosi muuten vain! Ison baobab-puun juurella leikittiin” piiri pieni pyörii” ja 16 kapuajien kädet ylsivät juuri ja juuri yhteen. Kylään saavuttua meidät piiritti monisatapäinen lapsijoukko. Heitä innnosti kuvaaminen, videointi ja meidän värikkäät polkupyörät.


Namalakan terveyskeskus
Namalakan kylässä on katolisten ylläpitämä terveyskeskus, jossa toimii äitiys-ja lastenneuvola, ensiapupoliklinikka, synnytysosasto ja HIV testaus- ja hoitopoliklinikka. On siinä yhdelle keski-ikäiselle hoitajalle hommia! Hän siis hoitaa synnytykset, lasten rokotukset, sitoo ja ompelee haavat jne. Alueen väestö sairastaa malariaa, HIV:iä on 10-20 % - niinkuin muuallakin Malawin alueella. Äitiysterveydenhoito maksaaa 650 kwatchaa, eli noin 2.50 euroa yhdeksän kuukauden ajalta.

Muita hoitajia terveyskeskukseen ei ole saatu, koska alueelta puuttuvat mm. sähköt ja monet muut palvelut, mitä isompien kaupunkien sairaalat voivat tarjota. Vapaaehtoisia valistustyöntekijöitä sentään on: he kiertelevät alueen taloissa ja majoissa kertomassa terveyskeskuksen tarjoamasta hoidosta. Aiemmin perheet ovat enemmän käyttäneet äitiysterveydenhoidon palveluja – mm. perheneuvontaa, lieneekö hinta vai valistuksen puute siihen vaikuttamassa. Synnytyksiä hoidetaan noin 40/kk.

Saimme tehdä kierroksen terveyskeskuksessa hoitajan opastuksella. Tilat ja välineet olivat vaatimattomat, mutta esim synnyttäneiden huoneessa oli asiamukaiset sängyt moskiittoverkkoineeen. Äitejä oli tullut odottaman yhteiseen valistustilaisuuteen, josta kuuluikin iloisia naurun remahduksia, kun hoitaja aloitti tilaisuuden.

Teatteriesitys Namalakan kyläjuhlassa
Kierroksen jälkeen pääsimme seuraamaan ainoalaatuista kyläjuhlaa, johon osallistui useita kylän vanhimpia - kaikki miehiä, nuorisoa ja useita satoja lapsia, jotka eivät malttaneet pysyä paikoillaan ja esitystila supistui supistumistaan. Saimme nähdä useita draamaesityksiä ja lauluja, joiden sanoma oli kaikissa sama: Hyvä äitiys-ja lisääntymisterveyden hoito, jonka ansiosta kaikki perheenjäsenet voivat paremmin.

Päivä jatkui majapaikkamme ympäröivän maissipellon muoviroskien keruutalkoilla. Kylän lapsia ei tarvinnut paljoa houkutella talkoisiin, kun kaikki muovipussit oli kerätty laatikoihin poltettavaksi.

Kukaan ei varmaan voi kuvitella, miten päivämme tänään lopetellaan! Majapaikassamme on sauna, jonka suomalaiset ovat joskus rakentaneet ja polttaneetkin, mutta nyt paikalla on uusi sauna, joka on toiminut varastona, mutta tyhjennetty meitä varten. Tänään me siis pääsemme saunomaan - tosin ilman vastoja tai vitsoja!

Elvi-kapuaja

3 kommenttia:

  1. Hyviä löylyjä !
    Kaikki kuulostaa huippu hienolta ja mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  2. Todella mukava lukea matkakertomustanne! Kotijoukolla on vähän ikävä mutta tarinat ja valokuvat helpottavat sitä. Iltaisin on mukava lukea terveisenne ja yrittää eläytyä kokemaanne. Erityisesti kuvaukset paikallisista lapsukaisista ovat koskettaneet. Ja ollaanpa koitettu mittailla ja mallailla kuinka valtava se Boabap-puu onkaan! Sinikka,Laura&Leo

    VastaaPoista
  3. Kyllä suomalainen saunan löytää, se on varmaa! Mutta kylläpä matkanne on mielenkiintoista seurattavaa! Löytyiköhän isoja hämähäkkejä?

    VastaaPoista