keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Oppimisesta ja tietämisestä

On mielenkiintoista huomata miten eri tavalla maailmaa voimme katsoa; miten ihailtavaa kriittisyyttä voikaan esittää (ja varmasti syystä) vaikkapa tätä meidänkin hanketta kohtaan, niin hieno kuin se onkin. Ihmiset jotka työkseen näkevät Afrikan todellisuutta, eivät välttämättä varauksetta voi tukea ajattelua, jota itse olen pitänyt ehkäpä naivistesti itsestäänselvyytenä, ennenkuin ovat kyselleet kaiken mahdollisen ja ymmärtäneet kokonaisuuden, sittenkin vielä mahdollisesti pienellä varauksella.

Silmäni ovat hiljalleen avautumassa sille todellisuudelle johon olemme menossa, ja luulen etten ymmärrä vielä kuitenkaan oikein mitään. Voimmeko me ikinä täällä länsimaan auvoisessa kehdossa ymmärtää, että jossain henki ei ole edes 100 euron arvoinen; että meidän tarkoittamamme avustus ei koskaan mene kohteeseen, koska matkalla on joku joka katsoo että se kuuluu ennemmin hänelle ilman omantunnon häivääkään; että jättimäiset projektitkin kuihtuvat lokalisoinnin jälkeen kolmessa kuukaudessa kun asioita ei viedä ihan loppuun saakka, ja vaikkapa suuret koneet rikkoutuvat koska kukaan ei vaivaudu laittamaan niihin öljyä miljoonien investointien jälkeen.

Kun hain tähän projektiin, en tiennyt missä Malawi on. Nyt tiedän että Malawi on Afrikan maiden unionin puheenjohtajamaa tämän vuoden; tiedän että Malawissa on uudehko demokratia ja Malawi on suhteellisen turvallinen maa; tiedänettä Malawin keskipäiväpalkka on alle euron; tiedän että Malawissa tehdään upeita käsitöitä.Tiedän Väestöliiton kolmivaiheisesta projektista Malawissa ja olosuhteista Malawissa; tiedän että napanuora joudutaan tänäkin päivänä vielä usein katkaisemaan perunakuokalla koska muuta ei ole; tiedän että HIV on erittäin yleinen Malawissa ja uskomuksista miten HIV saadaan pois; tiedän että naisia kuolee matkalla synnytykseen nelipyöräiselle lautalavalle jota vapaaehtoiset vetävät pitkin liejua.
Tieto lisää tuskaa.

Toisaalta tiedän myös että maailmassa on paljon hyvää; tiedän että pisaroista syntyy meri; tiedän että melkein kaikki on mahdollista kun riittävän moni ajattelee sydämellään; tiedän että me voimme valita vaikuttaa. Tiedän miten hienolta tuntuu tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa hyvän asian puolesta ja luotettavasti. Tämä tieto puolestaan lisää uskoa.

Haluan uskoa. Toivottavasti tekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti