tiistai 18. toukokuuta 2010

Media sanelee avustuskohteemme

Tasapuolisuus on vaikeaa hyväntekeväisyystyössä. Paljon on autettavia kohteita ja apua tarvitsevia ihmisiä maapallolla. Media sanelee paljon sitä, mitä kohteita eteenkin yksityishenkilöt lähtevät auttamaan omalla rahallisella tuellaan.

Kapua-hankkeen varainkeruussa on ollut suurimpana haasteena kriisien paljous alkuvuonna. Suuri osa yrityksistä on jo kanavoinut tukensa esimerkiksi Haitille, missä katastrofi oli hetkellisesti suurin. Mutta Malawissa edetään jatkuvassa katastrofissa. Siellä poikkeustila ei ole enää poikkeustila vaan arkea. Mutta media ei ole kiinnostunut stabiilista tilanteesta, ja mediaseksikkyys katoaa tasaisessa kurjuudessa pian. Kertarysäykset saavat paljon median huomiota, kun jatkuvassa köyhyydessä elävät maat turruttavat silmämme luiseviin lapsikuviin ja nälkää näkeviin afrikkalaisiin.

Kuitenkin jatkuvassa köyhyydessä elävätkin tarvitsevat tukeamme. Hyvästä peruslinjasta huolimatta köyhyyden vähenemisessä eri puolilla maailmaa on hurjia eroja. Itä-Aasiassa kaikkein köyhimpien osuus väestöstä on pienentynyt vuoden 1981 ja vuoden 2005 välillä 80 prosentista 18 prosenttiin. Etelä-Aasiassa köyhien osuus pieneni samana aikana 60 prosentista 40 prosenttiin, mutta määrä ei pienentynyt väestönkasvun tähden. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tilanne on huonoin. Köyhien osuus väestöstä on pysynyt 50 prosenttina, ja väkimäärän kasvu on tuplannut heidän määränsä 380 miljoonaan.

"Uudet tiedot vahvistavat, että maailma saavuttanee tavoitteen puolittaa köyhyys vuoden 1990 tasosta vuoteen 2015 mennessä. Mutta sen eteen täytyy tehdä töitä nyt kaksin verroin, etenkin Afrikassa", totesi Maailmanpankin pääekonomisti Justin Lin tiedotteessa.

Malawin äitien tilanteen parantaminen auttaa myös väestönkasvun hillitsemisessä. Lapsia tehdään niin monta kuin vaan keritään juuri senkin takia, että edes yksi säilyisi hengissä vanhuuden päivien turvaksi, koska minkäänlaista eläkejärjestelmää ei Afrikassa ole. Nurinkurista, voisimme ajatella. Mutta jos pystyisimme auttamaan kaikista köyhimpia valtioita esimerkiksi synnytyskomplikaatioissa, rokotteissa sekä ehkäisyvalistuksessa, voisi kolmekin lasta riittää perheeseen. Sivistys ja elämänlaadun parantuminen auttaa myös väestönkasvun hillitsemisessä.

Jos ette ole antaneet tämänvuotista panostanne vielä hyväntekeväisyyteen, tehkää se meidän kautta. Myös hiljaisesti kärsivät ihmiset ovat apuamme vailla. Meidän apua, joilla on jo asiat hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti