perjantai 2. joulukuuta 2011

KAPUA GOES TURISTI

Eilisen vapaaillan ja shoppailun jälkeen tänään oli vuorossa nähtävyyksien katseleminen. Kathmandun laakson alueella sijaitsee seitsemän maailman perintökohdetta ja valitsimme niistä kolme tämän aamupäivän ohjelmaan.

Ensimmäiseksi ajoimme Pashupatin hindutemppelialueelle, jonne saapuu pyhiinvaeltajia Intiasta asti. Hindulaisuudessa on kuulema 33 miljoonaa eri jumalaa joten nähtävää riitti. Näimme pääjumalien patsaita sekä upeita temppeleitä. Tosin temppeleihin saa mennä vain hindut joten ihailimme niitä vain ulkoapäin. Alueella oli myös erittäin paljon apinoita vauvoista vaariin. Alueen läpi virtaa pyhä Bagmati -joki, jonka vedellä vainajat pestään ja sen jälkeen heidät poltetaan joen rannassa. Alueella asuu myös pyhiä miehiä, joiden kanssa muutamat kapuajat menivätkin yhteiskuvaan. Erään pyhän miehen rastat ulottuivat maahan asti!?



Hindulaisuuden jälkeen siirryimme budhalaisuuden pariin. Seuraava kohde oli Boudhanatin todella massiivinen stuba, joka on pyhän energian keskus. Sana boudhanat tarkoittaa "viisauden jumalaa". Stuba on eräs tärkeimmistä budhalaisten vaelluskohteista. Alue olikin täynnä turisteja sekä pyhiinvaeltajia Tiibetistä asti.



Pienen lounaan jälkeen siirryimme vanhalle temppelialueelle nimeltään Hanuman-dhoka Durbar. Alueella yhdistyvät sekä budhalaisuus että hindulaisuus ja muinaiset kuninkaat ovat rakentaneet sinne itselleen temppeleitä 1100-luvun alusta lähtien. Isoimmassa 1600-luvulla rakennetussa temppelissä kruunatttiin edelleen kuninkaat nykypäivänäkin kunnes 2000-luvun alussa Nepali siirtyi tasavallaksi. Yritimme myös päästä näkemään "elävän jumalan", kumarin. Kumari on nuori tyttö, joka valitaan budhalaisten joukosta mutta perinne liittyy hindulaisuuteen. Tyttö asuu kumari-temppelissä ja on jumala kunnes hänellä alkaa kuukautiset, jollon hän siirtyy eläkkeelle ja tilallle valitaan uusi kumari. Tänään kuitenkaan emme nähneet kumaria. Kiertelimme vielä aluetta hetken kunnes siirryimme riksa-kyydeillä takaisin hotellille lepäilemään. Riksa-ajelu muuttui hetkittäin kunnon kilpa-ajoksi kun kuskit ottivat mittaa toisistaan!?

Illalla meillä on tiedossa kuuden ruokalajin juhlaillalinen Nepalin ja ehkäpä koko maailman parhaassa nepalilaisessa ravintolassa. Sen jälkeen onkin aika pakata laukut ja aikaisin aamulla lähdemme kotimatkalle Delhin kautta. Joten jos vielä kotijoukot ette ole hankkineet sitä ruisleipää sinne kaappiin niin nyt kipin kapin kaupan kautta kotiin! =)

Haleja kaikille! :)

SIPA-kapuaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti