Malawissa on tehty lakiesitys eläkeiästä, joka naisten kohdalla olisi 55 ja miesten 60 vuotta. Kuinkahan moni ehtisi eläkkeestään nauttimaan kun keskimääräinen eliniänodote on reilusti alle 50 vuotta! Naisen elämässä on kaksi riskikohtaa: oman syntymä ja synnyttäminen. Jos nainen selviää näistä, hän voi elää vanhaksikin. Näimme Malawissa vanhoja naisia, jotka vaikuttivat olevan sielläkin sitkeyden perikuvia.
Ilta Sanomat kirjoitti 12. lokakuuta uutisen Malawista, jossa 80 iäkästä naista oli tuomittu pakkotyöhön, jotkut jopa kuudeksi vuodeksi. Tuomion syynä oli noituuden opettaminen lapsille. Noituuden harjoittaminen ei lehden mukaan sinänsä ole maassa laitonta. Näistä noituuksista ja mitä kummallisimmista uskomuksista saimme mekin matkamme aikana kuulla.
Loppukesästä tuli Suomessa tv-ohjelma, jossa käsiteltiin Malawin terveydenhoitoa. Erityisesti ohjelmassa keskityttiin kampurajalan hoidon kehittämiseen. Englantilainen kirurgi toi maahan kaikesta vastustuksesta huolimatta hoitomuodon, jossa vastasyntyneen jalat kipsattiin aina kolmen viikon jaksoissa vähän kerrallaan kohti oikeampaa jalan asentoa. Myös tällaisten vammaisina syntyneiden hoitona ovat dokumentin mukaan olleet noitatohtorien loitsut. Lungwenan kylässäkin tapasimme yhden noin kymmenvuotiaan pojan, jonka molemmat jalkaterät ja nilkat olivat pahasti epämuodostuneet. Kun muut juoksivat ja potkivat palloa, tämä poika seisoi yksinäisenä sivummalla.
Malawi on yksi maailman köyhimmistä maista ja tarvitsee kipeästi monenlaista apua saadakseen terveyden- ja sairaudenhoitonsa edes jonkinlaiselle tyydyttävälle tasolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti