keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

LUKUTOUKKAA NAKERTAA...

Lukutoukan kesäsalaattiin revin vain tuoreita sanomalehtiä. Mausta tuli hapahkon kipakkaa, pala palalta nieleskeltävää, mutta näitä aineksia siihen löytyi helposti.


Iisha-tyttö syntyi akasiapuun alla viime viikolla. Sitä ennen Iishan äiti oli kävellyt viikkojen matkan pelkän veden voimalla kuivuuden koettelemasta kotimaastaan kohti Keniaa. Viimeisillään raskaana ollut äiti oli kuljettanut mukanaan viittä lasta kohti maailman suurinta pakolaisleiriä. Monet perheet olivat joutuneet jättämään sairaita lapsia tielle, jotta voisivat pelastaa muut lapsensa. Kriisin uskotaan pahenevan Afrikan sarvessa tulevina kuukausina.


Suomessa Niemiset esittelevät lehdessä neljänsadan neliön kotiaan kuntosaleineen ja kotikylpylöineen. Jape kertoo saaneensa rahoitusalan työstään niin tuntuvat bonukset, että niiden sijoittamista pitää oikein miettiä.


Teknisten laitteiden maailmassa olemme pikkuhiljaa siirtymässä aiempaa enemmän kosketusohjattuun tietokoneiden käyttöön ja median kulutukseen. Pari viikkoa sitten eräs käyttöjärjestelmäkehittäjä sai lopulta varmistettua patentin näissä laitteissa käytettäville kosketuseleille. Nyt sormien liikkeiden patentit vaikeuttavat tuotekehittelyä. Patenttia voi verrata siihen, että yksi kustantaja olisi patentoinut sivun kääntämisen kirjoissaan, nyt muiden kustantajien tulisi miettiä, miten lukija voi eri tavalla liikkua sivulta seuraavalle.


Nykyaikana monella on iso auto, joka ei tavalliseen ruutuun mahdukaan. Väärin pysäköivä oululainen tunnustaa ajavansa aina perheruutuun, koska on hankkinut uuden auton eikä halua sen kylkiin naapuriauton tekemiä naarmuja. Hän tunnustaa pysäköivänsä keskelle ruutua vieden kaksi paikkaa, jos perheparkeissa ei ole tilaa. Toivottaa lopuksi mukavia ostosreissuja kaikille väärin parkkeeraaville.


Kun Soulissa asuva sinkkuäiti Kim kertoi omalle äidilleen raskaudestaan, äiti ilmoitti, ettei Kim ole enää hänen tyttärensä. Kolmannesta raskauskuukaudesta synnytykseen asti hän nukkui ystäviensä sohvilla. Sinkkuäidit ovat pohjasakkaa, joka ei saa työtä tai asuntoa ja jonka lasten on vaikea päästä kouluihin. Sinkkuäitien tarkkaa määrää ei tiedetä, koska vain avioliitossa syntyneet lapset rekisteröidään. Etelä-Korea on ryhtynyt toimiin maansisäisen adoption lisäämiseksi ja syntyvyyden kasvattamiseksi. Adoptiovanhemmat saavat kuukausirahan, joka on kaksi kertaa suurempi kuin sinkkuäidin saama korvaus.


Hepokattien siritystä voi myös virittää, jos tuntee alan salaisuudet. Kiinalainen hepokattikauppias Meng maksoi reilut 160 euroa salaisesta yrttireseptistä, jonka mukaan valmistetulla voiteella hepokattien sirityksen saa entistäkin kauniimmaksi ja kauppa käy yhä vain paremmin.

Hohhoijaa! Salaatti teki tehtävänsä. Viimeistään ensi kesänä istutan pihalle nepalinhanhikin (Potentilla nepalensis), mätäsmäisesti kasvavan helppohoitoisen klassikon, jonka voi istuttaa kuivahkoon perennaryhmään, missä se luonnehdinnan mukaan kukkii heinäkuusta syyskuusta. Sen pitkää kukintaa katsellessa voi miettiä, mitähän kuuluu Iisha-tytölle ja hänen perheelleen, Kimille ja hänen rekisteröimättömälle lapselleen, ovatko Mengin hepokatit onnellisia uusista, ihmisten tuunaamista soundeistaan.
Niin vähään tyytyvän kukan äärellä ei luultavasti voi ajatella ahneiden elämää.

Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti