Viikonloppuna kapuajat kokoontuivat taas yhteen mm. hankepäivityksen, varainkeruutsekkauksen, matkajärjestelyiden ja kuntotestin merkeissä. Kaiken tämän jälkeen kapuajat ovat taas entistä valmiimpia lähtemään matkaan. Olihan taas iloista ja reipasta meininkiä! Matka- ja vuorikuume alkaa pikkuhiljaa vallata yhden jos toisenkin kapuajan sielun syöverit...
Lupasin jo keväällä kertoilla vähän enemmän siitä mitä WWF Nepalissa on aiemmin tehnyt ja tekee tässä Population Health and Environment-hankkeessa (PHT-hanke), johon kapuajat varoja keräävät. WWF Suomi on työskennellyt jo pitkään mm. Himalajan alueella, joka kattaa ison osan Nepalia. WWF Suomen Nepalin hankkeiden tavoitteena on metsien ja vesistöjen suojelu, kestävien elinkeinojen kehittäminen paikallisille sekä ilmastonmuutoksen torjunta. Himalajan luonto on uniikkia, sijoittuvathan alueelle niin maailman korkeimmat vuoret kuin vehreät sademetsätkin. WWF:n mukaan Himalajan vuoret tarjoavat elintärkeän makean veden lähteen noin 1,5 miljardille ihmiselle Aasiassa. Samalla ne ylläpitävät arvokkaiden ekosysteemien toimintaa.
Lisäksi WWF Suomi työskentelee yhdessä paikallisten toimijoiden ja Väestöliiton kanssa PHT-hankkeessa alavalla Terain alueella Etelä-Nepalissa. PHT-hankkeessa huomio kiinnittyy luonnon lisäksi väestön terveyteen ja lisääntymiseen ja siten myös väestönkasvuun.
Viikonloppuna kuulimme, että PHT-hankkeessa on jo, huolimatta siitä, että kolmivuotinen projekti on vasta alkumetreillään, asennettu mm. 888 kpl biokaasu-uuneja perheille. Nämä perheet voivat siis jatkossa valmistaa ruokansa ekologisesti kaasulla, jota syntyy mm. karjan ja ihmisten jätöksistä. Biokaasu-uuni on minusta erinomainen esimerkki siitä, kuinka pienellä asialla on itse asiassa paljonkin muutosvaikutuksia.
Ensinnäkin, perheiden ei biokaasun käyttöön siirtymisen johdosta tarvitse enää kerätä puuta metsästä ruoanlaittoa varten. Jo pelkästään tämä säästää puuta 4 hehtaaria vuodessa! Kun tytöt ja naiset, jotka näitä puita pääasiassa ovat keränneet, vapautuvat tästä päivittäisestä rutiinista, he voivat käyttää aikaansa muihin toimiin; lasten osalta mahdollisuudet koulunkäyntiin paranevat ja naiset voivat keppien keruun sijaan käyttää aikaa esimerkiksi pienimuotoiseen yritystoimintaan vaikkapa vaateompelimon tai kampaamon pitämiseen tai puutarhan ylläpitoon siementen ja taimien kasvatusta varten. Pienimuotoinen yritystoiminta tuo naisille vähän omaa rahaa ja auttaa perheiden elintason parantamisessa. Lisäksi konfliktit villieläinten kanssa vähenevät kun naisten ja tyttöjen ei tarvitse viettää päivittäin aikaa samoissa metsissä vaikkapa tiikerien kanssa, joita Terainkin alueella arvioidaan olevan yli 150... Lisäksi kodin hygienia paranee parempien saniteettitilojen johdosta ja savukaasupäästöt puolestaan vähenevät kodeissa. Näillä seikoilla on merkittävä positiivinen vaikutus perheiden terveyteen.
PHT-hankkeessa on myös tutkittu kaivojen rakentamista ja olemassaolevien kaivojen korjaamista, hankittu kouluihin ja kotitalouksiin vedensuodattimia ja vesitankkeja sekä tehty tutkimus Madin alueen tulvista ja niihin varautumisesta jatkossa. Lisäksi hankkeessa on jo rakennettu vedenkeruualtaita. Nämä altaat toimivat mm. vesilähteinä, villieläinten juomapaikkoina ja vaikkapa kalankasvattamoina. Näimme mm. esimerkin hankkeessa tehdystä vedenkeruualtaasta, joka oli joitakin kymmeniä metrejä leveä ja pitkä ja se toi vettä 14 hehtaarille viljelysmaata ja hyödytti 110 kotitaloutta. Laskimme, että noin 100 euron satsauksella, joka kuluu lähinnä vedenkeruualtaan suojaamiseen muovilla ja vesiputkiin, saadaan siis merkittävää positiivista muutosta aikaan niin ihmisille kuin villieläimillekin.
On mahtavaa päästä marraskuussa itse paikan päälle näkemään miten mm. nämä edellä kuvatut biokaasu-uunit ja vedenkeruualtaat toimivat ja oppimaan lisää nepalilaisten perheiden elämästä ja siitä kuinka heidän elinolosuhteitaan voidaan parantaa. Erityisen iloinen siitä, että PHT-hankkeen kohteisiin tutustuminen on reissullamme suunniteltu niin, että me kapuajatkin pääsemme itse omin käsin tekemään pieniä tekoja nepalilaisten hyväksi. Tiedossa on muun muassa vedenkeruualtaan rakentaminen ja terveysklinikan maalausurakka!
T: Salla-kapuaja
Hyvää vuorikuumetta Teille!
VastaaPoistaKiitos Reijo, se on matkakuumeen ohessa kuumeista positiivisinta :)
VastaaPoista