Toukokuun lopussa järjestetyssä Maailma kylässä-festivaalissa oli oiva mahdollisuus erilaisisten kulttuurien kohtaamisiin, joihin harvemmin normaalissa arjessa olisi tilaisuus. Ainakaan suurimmalle osalle meistä. KAPUA-osastoa pystyttäessämme paikalle pelmahti nuori mies kahden kaverinsa kanssa. Ystävällinen ja hieman hintelän oloinen nuori opiskelija kertoi olevansa kotoisin Nepalista ja opiskelevansa nyt Suomessa.
Minuun teki suuren vaikutuksen se, kuinka kiinostunut ja kuinka aidon kiitollinen hän oli siitä työstä, mitä olemme tekemässä Nepalin hyväksi KAPUA-hankkeen puitteissa.Se oli lyhyt ja miellyttävä kohtaaminen, joka antoi energiaa ja vahvisti uskoa siihen, että tällä hankkeella on merkitystä ja että maailma on loppujen lopuksi vain pieni hiekkalaatikko, jossa voi törmätä keneen tahansa, milloin ja missä tahansa.
Viime torstaina kohtasimme pääkaupunkiseudulla asuvien kapuajien kanssa Kurvissa ja suunnittelimme tempauksia varainhankintaan. Riemukkaissa, ”mopo lähti käsistä”-keskusteluissa tuli esiin kalenterit ja joku kertoi, että Nepalissa mietitään tarkkaan kalenteri kädessä, minä päivinä kannattaa esimerkiksi viettää häitä, lähteä matkalle tai tehdä muita isoja päätöksiä elämänsä suhteen.
Tarkistin asian eri lähteistä (lue: kaikentietävä Google), joista selvisi, että Nepalissa on todellakin käytössä virallinen Vikram Samvat-kalenteri, joka auttaa yllämainituissa asioissa. Lisäksi käytössä on myös gregoriaaninen ja nepalilainen Sambat-kalenteri. Virallinen kalenteri on saanut nimensä intialaisen kuninkaan, Vikramadityan mukaan. Se otettiin käyttöön 56 vuotta ennen länsimaisen ajanlaskumme alkua ja sen mukaan eletään nyt vuotta 2068 ja ollen näin 56,7 vuotta edellä gregoriaanista kalenteria.
Jäin miettimään, että mitä Vikram Samvat-kalenteri olisi kertonut tuosta toukokuisesta päivästä ja varsinkin, mitä se kertoisi siitä päivästä, jolloin yritämme kavuta Mera Peakin huipulle yli 6 kilometrin korkeuteen. Tähän en ole vielä löytänyt vastausta, mutta jatkan etsimistä yhdessä kapuaja-ystävieni kanssa. Toivottavasti kalenteri on viritetty tälle porukalle suotuisaksi, niin varainhankinnan kuin kapuamisen suhteen. Aivan kuten tuossa lyhyessä kohtaamisessa.
Lopuksi, hyvät lukijat, käykääpä tutustumassa uuteen Kapua-kauppaan. Sieltä voit hankkia Nepal-aiheisia tuotteita ja tukea KAPUA-hanketta. Ja ehkäpä voit sieltä jonain päivänä hankkia myös Vikram Samvatin :-).
Hyviä kohtaamisia!
Kapuaja-Kalle
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti