Namalakan terveyskeskus |
Teatteriesitys Namalakan kyläjuhlassa |
Namalakan terveyskeskus |
Teatteriesitys Namalakan kyläjuhlassa |
So here I am, with a pile of different things that I am supposed to squeeze into my backbag; footballs for local kids, suntan lotions, sleeping bag, sleeping mattress, malaria pills, torch, batteries, salmiakki (the finnish liquerish sweet which one cannot survive without), hiking gear, swimming gear, all cameras and batteries and chargers, all other pills, some clothing for hot evenings etc etc. It is seldom one prepares for something this thoroughly, it is tough to recall even from my own life where I would have had 9 months this kind of clear goal in my head. OK, 2 occasions; pregnancy and while trying to get into law school. Anyhow this is quite rare in today's world where the cycles of things happening are quite short and sudden, especially in working life.
Like Kaarina kapuaja said, also for me the mental preparation has become more important the closer we are getting to take-off. I find us all quite brave to be able to face the reality at the Family Federation's site. At least for us non-doctors nor nurses this may be something that changes something in our minds and souls altogether. It is difficult to even imagine what we may encounter. On the other hand I am also eager to see the happy kids around, all the good that has been achieved and of course the sports part will be fun.
I already want to express my huge thanks to all my supporters during these 9 months. I may have reached today my personal target 6000 euros for Malawi mothers, anyhow it will be fulfilled during the trip I know. Warm thanks to MIC and Rainer, Tamarindo and Jaana, Vanajanlinna and Pekka&Maarit, Viinitkotiin.com and Petra and you all wonderful individuals who made this possible. And not to mention my other half Anssi who has helped me enormously in fund raising efforts and encouraged during the times of disbelief.
I am proud and happy that people care.
Now it is time for me to go and meet the press at Family Federation's premises! Hope there will be some present!
Pls follow our trip adventures via these internet pages in Matkaohjelma (Itenerary) part as we may not be able to upload Facebook for example. Will report more after trip!
Seitsemän yötä seikkailuun
Marraskuun Kapua- haastattelusta on pian kulunut 10 kuukautta. Sieltä alkoi pyöriä ajatuksisssa Kapua. Nyt aikaa matkalle lähtöön on seitsemän yötä. Viimeinen rutistus varainhankinnassa. Kyllä me samaan päästään kuin KAPUA 2008, eli yli 60 000. Eikö vain! Oulun ryhmän varainkeruu edistyi Forumi- lehtijutun avulla roimasti, onnittelut siitä. Samalla kun teemme tunnetuksi omaa Kapuamistamme, luomme paremmat edellytykset tuleville Kapua- kohteille.
Suvi, Kapuan äiti on tehnyt mahtava työtä ryhmän eteen; informoinut, innostanut, juossut postissa ja matkahuollossa paita- ja korupakettien kanssa, huolehtinut jopa varustetilauksista ja tehnyt paljon, paljon muuta. Kun kommunikaattorini kilahtaa illalla noin 22.30 tiedän, että Suvi siellä lähestyy.
Olen keräillyt tavaroita kokoon ja edessä on matkalle lähdön vaikein vaihe, eli mistä karsin. Varusteluettelon tavaroista jo koostuu aika röykkiö, joten vaihtovaatteista, kosmetiikasta ja ”eväistä” pitää karsia. Tulevalla matkalla olosuhteet ovat erilaiset kuin yleensä, joten passi, luottokortti ja hammasharja eivät nyt riitä.
Tämä tuleva matka on erilainen ja varmasti puhuttelee meitä kaikkia. Pääsemme katsomaan malawilaisten elämää keskellä heidän omaa arkeansa ja vielä elämän kriittisillä hetkillä synnytysasemalla. Omalla kohdallani henkinen valmentautuminen on ollut tärkeämpää kuin fyysinen kunnon kohotus.
Tsemppiä viimeisen viikon varainkeruuseen. Muistakaa mainita, että avustuksia otetaan vastan lokakuun loppuun saakka. Elämä äideille ja lapsille!
Kaarina-kapuaja
Minua mietityttää tämä nykyinen kehitysavun malli ja miten sitä voisi jatkojalostaa. Kapua yhtenä on oivallinen sen takia, että siinä autetaan nimenomaan raskaana olevia äitejä ja vauvoja – niitä ketkä apua eniten tarvitsevat, akuutisti, juuri nyt. Apu menee tarpeeseen, eikä kauaskantoisemman kehitysavun keskustelut ja –mallit auta niitä jotka synnyttävät juuri nyt puskiin ilman auttavaa kätilöä. Naiset kun tekevät muutenkin jo ”kaiken”, ja vauvojahan nyt pitää aina auttaa väriin ja sukupuoleen katsomatta. Mutta mikä olisi paras kehitysavun muoto?
Paljon on puhuttu siitä, ettei pelkkää raha- tai ruokalahjoitusta tulisi antaa, vaan tulisi auttaa paikallista väestöä selviytymään itsenäisesti omin voimin. Siihenkin on hyviä aloitteita ja toimivia keinoja pilvin pimein, Naisten Pankkia ja muuta. Mutta miten ihmeessä ne miehet saataisiin sieltä baobabejen alta makoilemasta? Miten saataisiin alulle Ahkeran (suomalaisen) Miehen Mallin vienti kehitysmaihin ja Afrikkaan? Sinänsä pidän hyvänä ilmiönä sitä, että kiinalaiset tulevat vipeltämään ja näyttämään tekemisen mallia Afrikkaan, laittamaan kokonaisia kyliä pystyyn, ja auttamaan myös paikallista väestöä siinä sivussa ostamalla sitä vähää mitä heillä on myydä. Mutta että saisi sitä asennekasvatusta ja ajatusmallia oikeasti juurrutettua paikallisten päähän... Miksi ihmeessä miehet ei tee siellä mitään? Miksi naiset omistaa maat, viljelee, hoitaa kodin, siivoaa, ruokkii ja hoitaa lapset ja miehet? Mikä niitä miehiä vaivaa?
Eräässä Suomalaisessa pro gradu-tutkimuksessa kuvataan suomalaisen miehen mieskuvaa näin: ” Työ koetaan raskaaksi, mutta se näyttäytyy syvästi merkityksellisenä. Työnteolla ansaittu ja työssä jaksamalla ylläpidetty kunniallisuuden tunne näyttäytyy samankaltaisena kuin suomalaisten työnteosta tehdyissä tutkimuksissa. Tosimiehessä työntekoa koskevassa puheessa korostuvat perinteisesti maskuliinisena pidetyt ominaisuudet vahvuus, hallitsevuus, toiminnallisuus ja suoriutuminen.” Miksi afrikkalainen mies ei ajattele näin? Miksi baobabin alla makoilu on motivoivampaa kuin yrittäminen? Mikä on se kulttuuriero maiden välillä, miksi suomalainen mies raivasi metsät pelloiksi ja teki omasta ja sukunsa elämästä parempaa tuleville sukupolville? Karut ovat olosuhteet täälläkin olleet aikojen alussa, ei kaikkea voi laittaa veden puutteen piikkiin. Miksi afrikkalainen mies vain chillailee?
Minä en ymmärrä, mutta toivon valaistuvani muutaman viikon sisään, edes vähän.... Muutama näppylä saattaa ilmaantua matkalla, mutta pyrin hillitsemään itseni.
Maanantai 6.9.2010 |
AAMUN AJATUSElämän pelissä on hyvä, jos kokee |